Kieft is het best verkochte boek van 2014

Kieft is het best verkochte boek van 2014

Door Evy

Het in mei 2014 uitgekomen boek Kieft van de schrijver Michel van Egmond van uitgeverij VI Boeken is het meest verkochte boek van 2014. Maarliefst 160.000 exemplaren gingen over de toonbank, melde het CPNB op de boekenbeurs Vers voor de Pers. Ook won het boek de NS Publieksprijs van 2014. 

"Kieft is het meest indrukwekkende boek van 2014" - Voetbalshop

Over het boek Kieft

Twintig jaar lang droeg voetballer Wim Kieft een geheim met zich mee. Nu is dat voorbij. Hij vertelde zijn verhaal aan schrijver Michel van Egmond. Het boek is een verslag van de dagelijkse strijd tegen zijn cocaine verslaving en om daarvan clean te blijven. Tegen demonen in zijn hoofd, triest en soms toch grappig tegelijk. Het gaat over een hoopvol relaas van de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens. Maar ook over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988.

"Ik ben blij dat ik weer leef" aldus kieft op een van de laatste bladzijden van dit openhartige boek. 

Over Kieft

Willem Cornelis Nicolaas Wim Kieft, geboren in Amsterdam 12 november 1962. Wim Kieft is een voormalig profvoetballer die speelde in het Nederlands voetbal elftal. In dit elftal speelde hij 43 keer waarin hij 11 doelpunten maakte. Daarnaast speelde kieft voor AFC Ajax, Pisa Torino, PSV Eindhoven en Bordeaux. Hij won met Oranje het Europees kampioenschappe in 1988 en met PSV won hij onder meer de Europacup in 1988.

Wim Kieft zijn specialiteit was koppen en werdt daarom geregeld de kopspecialist genoemd. Hij debuteerde in 1980 als profvoetballer en eindigde zijn carrière in het voetbalseizoen van 1993/1994.

Over de schrijver M. van Egmond

Michel van Egmond, geboren in 1968, is journalist bij het magazine en televisieprogramma Voetbal International en is daarnaast schrijver van sportboeken. Voor Gijp, de biografische schets van het leven van René van der Gijp, won hij in 2013 de NS Publieksprijs. Er zijn van Gijp maarliefst 350.000 boeken verkocht. 

"Kieft was een ander verhaal. Hij ging een geheim onthullen: een cokeverslaving die hij al negentien jaar bij zich droeg. Maar dat was vooraf niet mijn insteek. Hij zei een keer tegen mij dat hij in alle hotels van Amsterdam had geslapen, omdat hij na zijn scheiding moeite had alleen in zijn huis te zijn."

"Wat een vreemde kerel, dacht ik, er zit een boek in die Wim Kieft. 'Sodemieter op', zei hij in eerste instantie. Later gingen we een keer koffie drinken en zei hij: 'Je weet toch wel wat er met mij aan de hand is?' Ik had weleens wat gehoord, maar wist niet hoe erg het was. Toen heeft hij alles verteld."