Beginnen met hardlopen? Dit heb je nodig!

Beginnen met hardlopen? Dit heb je nodig!

Door Eefje Verschuren

Nu het voorjaar weer aanbreekt, kan het nooit lang meer duren voordat je overal op straat, in wandelparken en in de bossen weer hardlopers ziet. Iets voor jou, dat hardlopen? Om wat fitter te worden? Of om nog even net wat strakker in je vel te zitten voor de zomer? Als je begint met hardlopen heb je een paar essentiële zaken nodig die ervoor zorgen dat jij als beginnend hardloper een vliegende start maakt en er bovendien meteen lol in hebt. Wij sommen ze graag even voor je op:

Running schoenen

Hardloopschoenen zijn zeer belangrijk voor jou als beginnend hardloper. Je lichaam krijgt het tijdens het hardlopen namelijk zwaar te verduren, en dat kan zorgen voor lichamelijke klachten in rug, knie, enkels, enzovoorts. Er zijn heel veel soorten hardloopschoenen op de markt. Schoenen voor op straat, voor in de bossen, voor lange afstanden, voor korte afstanden… welke jij nodig hebt? We raden je aan om naar een hardloopspeciaalzaak te gaan óf online uit te dokteren welke schoenen bij jouw hardloopdoelen passen. 

Zorg niet alleen voor goede schoenen, maar ook voor goede sokken in de schoenen. Het liefst luchtige, lichte sokken waar je tijdens je rondje hardlopen geen last van hebt.

Hardloopkleding

Vooral de materiaalkeuze bij het zoeken naar hardloopkleding is belangrijk. Een katoenen shirt is voor heren bijvoorbeeld niet prettig, aangezien het bij langdurig rennen zal gaan schuren langs bijvoorbeeld tepels. Dat is pijnlijk. Welke kleding bij je past is ook afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat hardlopen. Is dat (vooral) in de winter? Of alleen in het voorjaar? En alleen buiten? Of in de sportschool op de loopband? Laat je goed adviseren in de sportspeciaalzaak. Niet te duur uit zijn? Dan kun je altijd je sportkleding bij zaken als Scapino of Decathlon kopen. Voor een prikkie ben je al voorzien!

Muziek!

Hardlopen is niet alleen een fysieke sport, maar zeker ook een mentale sport. Zorg daarom dat je wat afleiding hebt tijdens het hardlopen, in de vorm van muziek. Koop een armband waarin je je telefoon of MP3-speler kwijt kan tijdens het rennen en zet een lekkere playlist of liveset op. Genieten maar!