5 tips om gordijnen te kopen

5 tips om gordijnen te kopen

Door Evy

Gordijnen maken een kamer, als ze tenminste goed zijn gekozen. Mooie gordijnen zijn een kwestie van kleur, stof, lengte en de keuze tussen maatwerk of kant-en-klaar. Met zoveel verschillende opties kan kiezen moeilijk zijn. Niet met deze vijf tips:

1.     Vermijd heldere kleuren in een lichte kamer

Heldere kleuren hebben sneller de neiging om te vervagen, dus vermijd deze kleuren in een kamer die veel (zon)licht krijgt. Kies in dat geval voor neutrale kleuren, want die verbleken minder snel.

2.     Linnen valt het mooist

Als gordijnen te zwaar zijn, vouwen ze niet makkelijk als je ze dichttrekt. Zijn ze te licht, dan hangen ze mogelijk niet mooi naar beneden. Stoffen als linnen vallen het mooist, dus gordijnen van dat materiaal zijn een veilige keuze als je het zekere voor het onzekere wilt.

3.     Bepaal de lengte

Voordat je overgordijnen gaat bestellen, moet je je afvragen hoe lang je de gordijnen wilt. Meestal hang je gordijnen zo’n vijftien centimeter boven het raam, maar als je de gordijnen een stukje hoger boven de ramen hangt, geeft dat de ruimte hoogte.

Meet vanaf de bovenkant van het raam (plus de centimeters die het gordijn boven het raam hangt) tot aan de vloer voor een moderne uitstraling. Tel er nog vijf tot zeven centimeter bij op voor een traditionele look. Hierbij vallen met gordijnen lichtjes over de vloer.

4.     Zo bepaal je de breedte

Om de breedte van je gordijnen te bepalen, tel je bij de breedte van het raam nog tien tot twintig centimeter op en verdubbel je dit getal. Zo krijg je mooie, volle gordijnen. Ook zitten de gordijnen op deze manier niet in de weg en nemen ze niet te veel licht weg als ze open zijn.

5.     Maatwerk of kant-en-klaar

Met maatwerkgordijnen kun je je raambekleding helemaal aanpassen aan je wensen. Maatwerkgordijnen kosten vaak wel wat meer dan kant-en-klare gordijnen. In feite bepaalt je budget dus of je voor maatwerk of kant-en-klaar kiest.

Ik hoop dat deze tips je helpen om de juiste gordijnen te kopen. Hier vind je nog meer handige tips over gordijnen. Heb jij zelf nog meer handige tips? Deel ze dan hieronder in de reacties!