Wat is het verschil tussen begrafenisverzekeringen en een levensverzekeringen?

Wat is het verschil tussen begrafenisverzekeringen en een levensverzekeringen?

Door Evy

Tijdens je leven bezig zijn met de dood, is niet eenvoudig. Het is wel verstandig om erbij stil te staan of je goed verzekerd bent. Denk daarbij ook aan je nabestaanden. Welke verzekering neem je en wat is het verschil tussen begrafenisverzekering en een levensverzekering?

Begrafenisverzekering

Het is een verzekering waarmee je de kosten van een crematie of begrafenis betaald. Ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, de twee meest voorkomende in Nederland zijn:

  • Naturaverzekering
  • Kapitaalverzekering


Naturaverzekeringvergoed een bepaald bedrag van de kosten van de uitvaart. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag. Per verzekering is het afhankelijk van de voorwaarden welke handelingen onder de verzekering vallen. Het is bij een naturaverzekering mogelijk om in plaats van geld te krijgen, goederen of diensten aangeboden te krijgen. 

Kapitaalverzekeringen keert een bedrag uit aan de nabestaanden, deze is afhankelijk van de gekozen dekking. Hiermee kunnen de nabestaanden de uitvaart betalen. 

Bij een uitvaartverzekering wordt er alleen een bedrag uitgekeerd bij het overlijden om de kosten van de uitvaart te betalen.

Levensverzekering

Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit wanneer de verzekerde overleden is. Dit hoeft trouwens niet altijd uitbetaald te worden voor een bepaalde datum en wordt zelfs uitgekeerd bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum. Het kan ook beide, zowel een deel bij het overlijden van de verzekerde en een deel bij het in leven zijn van de verzekerde. Deze verzekering betaald ook eventueel een periodieke uitkering bij het in leven zijn van de verzekerde of vanaf het overlijden van de verzekerde aan de nabestaanden. De verzekerde is dan verzekerd van een goed verzorgde oude dag en de nabestaanden kunnen rondkomen na het overlijden van de verzekerde.

Het verschil

  • Een uitvaartverzekering keert alleen een bedrag uit om de uitvaart mee te betalen.
  • Een levensverzekering, is een verzekering die ook betaald bij het in leven zijn van de verzekerde voor een verzorgde oude dag en uitbetaald aan nabestaanden na het overlijden van de verzekerde.