Je gras maaien: fun of een zware opdracht?

Je gras maaien: fun of een zware opdracht?

Door Coen

Als je een mooi grasperk wilt, is degelijk onderhoud noodzakelijk. Een verwaarloosd gazon geeft aan je woning een grote minderwaarde. Gras maaien kan regelmatig en perfect zonder al te veel moeite. In functie van hoeveel energie jij er wilt insteken, kun je de keuze maken tussen verschillende types van elektrische grasmaaiers. Wij gingen eens zien welke mogelijkheden een Gamma grasmaaier kan bieden en zetten hier onze bevindingen op een rijtje. Laat je inspireren.

 

Welk type grasmaaier kies jij best?

In principe zijn er twee grote categorieën. De grasmaaier werkt met rol-messen, net zoals de hand-grasmaaiers. De cirkelmaaier werkt met horizontaal roterende messen. Cirkelmaaiers zijn heel handig bij hoog gras, ze trekken als het ware het gras af. Grasmaaiers met rolmessen knippen het gras nauwkeurig af en zijn ideaal voor graspartijen die er als een biljartlaken moeten uitzien.

 

Waarop ga je letten bij je aankoop?

Er zijn ook nog andere criteria bij de aanschaf van een grasmaaier. 

  • Hoe zwaar is de grasmaaier? Gewicht is belangrijk als je bijvoorbeeld het gras bij familie of vrienden wilt onderhouden.
  • Is de grasmaaier voorzien van een accu? Dit kan heel praktisch zijn als je een heel grote tuin hebt of een perceeltje gras wilt maaien waar geen elektriciteit voorhanden is. In geval van een accu: bekijk het vermogen en de nodige tijd om ze op te laden.
  • Hoe groot is de gras-opvangbak?
  • Zijn de besturingsarmen makkelijk in hoogte instelbaar?
  • Is de maaihoogte makkelijk instelbaar?
  • Heeft de maaier graskammen aan de zijkanten van de behuizing? Dit zijn kammen die het gras naar de maaier toe trekken zodat je heel dicht tegen de randen kunt maaien.

Wordt de robot of smart systeem dé toekomst?

Voor wie het allemaal automatisch wil laten verlopen, zal de robotmaaier de toekomst worden. Deze maait je gras regelmatig af. Het gemaaide gras is zo klein de het kan blijven liggen (ook wel 'mulchen' genoemd). De robot is volledig te programmeren, doet zijn werk en keert altijd terug naar zijn oplaadplek. Nog een stap verder gaat de smart system set. Deze is via een app volledig te programmeren en houdt rekening met temperatuur, lengte van je gras, vochtigheid en dergelijke meer. Bovendien kan deze maaier ingezet worden om je gras te besproeien. Rest jou alleen nog om lekker te genieten in je luie zetel in je tuin.