Waaraan voldoet betrouwbare verf voor buiten?

Waaraan voldoet betrouwbare verf voor buiten?

Door Asjer

Zelf schilderen is een klus die je vooral niet moet onderschatten. Het is niet slechts een kwestie van verf en een kwast kopen en daarmee aan de slag gaan. Een gedegen voorbereiding ene een goede kennis van zaken zijn essentieel voor een optimaal eindresultaat. Dat begint al bij het kiezen van de juiste verf. Wanneer je de buitenkant van je woning opnieuw in de verf zet, is het van groot belang om daarvoor de juiste verf te kiezen. Het is immers de bedoeling dat je harde werken beloond wordt door er vervolgens jarenlang plezier van te hebben.

Daarom moet je schilderen

Als je woning is voorzien van houten onderdelen, zoals de deur, kozijnen en bijvoorbeeld de dakgoot, dan is het belangrijk om die elementen goed te onderhouden. Doe je dat niet, dan kan de boel gaan rotten. Dat zorgt voor een waardevermindering van je woning. Als je ooit je huis gaat verkopen, kijkt een potentiële koper zeker naar het gepleegde onderhoud. Zit alles strak in de lak? Dan heb je meer kans op een goed bod. Het is dus zeker de moeite waard om het schilderwerk goed te onderhouden. Je kunt ervoor kiezen om dit uit te besteden, maar met de juiste producten en een investering in tijd kom je zelf al een heel eind.

De ideale verf voor elke buitenklus

Hout dat dagelijks blootgesteld wordt aan de weersinvloeden, moet goed beschermd worden. Het moet bestand zijn tegen temperatuurswisselingen, UV-straling en vocht. Niets is immers grilliger dan het weer in ons land. Kies je voor Sikkens Rubbol XD High Gloss, dan weet je zeker dat je houtwerk de komende tien jaar goed beschermd is. Deze verf levert bovendien een uitstekende glans, waardoor het geheel een chique uitstraling krijgt. Hoewel voor schilderwerk doorgaans een temperatuur van 15 tot 20 graden Celsius wordt aanbevolen voor het beste resultaat, kun je deze kwalitatief hoogwaardige verf bij vrijwel elke temperatuur tussen het vriespunt en 30 graden Celsius verwerken. Dit houdt in dat je bij vrijwel elke temperatuur gewoon door kunt werken.

Let op eventueel houtrot

Voordat je begint met schilderen, moet het oppervlak eerst opgeschuurd worden. Tijdens het schuren kun je meteen controleren of het hout nog in goede staat is. Mocht je houtrot constateren, pak dan eerst die rotte plekken aan. Verwijder de rotte delen en vul het hout op met een goed vulmiddel. Dit is de enige manier om te voorkomen dat het houtwerk verder aangetast zal worden. Na het schuren dien je eerst de oppervlakte goed te reinigen, voordat je met schilderen begint. Denk hierover niet te lichtzinnig, want het zal zeker van invloed zijn op het eindresultaat.

Goedkoop is duurkoop

Laat je vooral niet verleiden tot het aankopen van goedkope verfsoorten van inferieure kwaliteit. Misschien lijkt het op dat moment prijstechnisch aantrekkelijk, maar besef dat goedkope verf je hout niet optimaal beschermt en zeker niet voor een langere tijd. Door te investeren in goede verf zul je het houtwerk daarna jarenlang ongemoeid kunnen laten.