De lekkerste wijntips voor de feestdagen

De lekkerste wijntips voor de feestdagen

Door Ferry

Het jaar 2020 is bijna achter de rug. En wat een jaar was het. Corona zorgde overal voor veel extra maatregelen en we brengen allemaal al dan niet gedwongen veel tijd thuis door. Om ons tijdens de feestdagen toch te laten genieten is het heerlijk om ontspannen van een lekkere wijn te mogen drinken. Samen bij de kerstboom of bij het kerstdiner. We keken welke wijnen dit jaar favoriet zijn tijdens deze bijzondere feestdagen.

Witte wijn of rode wijn?

In deze donkere dagen verruilen veel mensen hun witte wijn voor een rood wijntje. De kleur past beter bij het seizoen en is warmer. Toch is witte wijn veel te gevarieerd om helemaal aan de kant te schuiven. Niet doen dus. Ga gerust lekker variëren en ontdek verrassende combinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk frisse Sauvignon blanc uit Frankrijk. Een ideale wijn voor bij een voorgerecht met verschillende kazen, citroen of munt. Voor later op de avond kan het een goed idee zijn om over te schakelen naar een Pinot gris uit de Elzas, een fruitige Zuid Afrikaanse Chenin blanc of een ronde Duitse Silvaner.

Goede wijn duur?  Dat hoeft niet persé

Wijnen zijn er in vele prijsklassen maar het hoeft zeker niet altijd zo te zijn dat een fles wijn van 60 euro beter is dan een goedkopere fles uit de buurtsuper. Wanneer je daar kiest voor een wijn van 8 euro of duurder weet je zeker dat de kwaliteit goed is en je een heerlijke wijn op tafel kan zetten. Blader eens op uw gemak door de Aldi folder en verbaas u over het grote aanbod van geweldige wijnen en prosecco’s voor een zeer scherpe prijs. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw favoriete wijnen online te bestellen en eventueel zelfs thuis te laten bezorgen.

Wijnen uit exotische oorden op de kersttafel

Bij wijn denken we al snel aan landen als Frankrijk, Italië of Duitsland. Verras jezelf en familie eens met een heerlijke fles Uniqato uit Bulgarije. Deze wordt gemaakt van de Rubin druif en is kruidig en fluwelig met zachte chocolade accenten. Je weet niet wat je proeft. Zeker een aanrader. Ook in Nederland hebben we trouwens eigen wijnen vanuit diverse kassen. Ken je de wijnen van Betuws Wijndomein al? Lingeparel is heerlijk fruitig van smaak en heeft ook een lekkere bubbel.

Vegetarische en veganistische wijnen

Naast vegetarisch eten bestaan inmiddels ook diverse vegetarische wijnen. “Zit er iets dierlijks verwerkt in wijn dan?” hoor ik je denken. Uiteraard wordt de wijn zelf gemaakt van de beste druiven maar aan het einde van het productieproces worden wijnen vaak gefilterd en geklaard. Daarvoor wordt dan gebruik gemaakt van (dierlijke) eiwitten, vislijm of gelatine. Wanneer je dit niet wil, kun je kiezen voor een veganistische wijn zoals bijvoorbeeld de biologische wijn uit het Oostenrijkse Hareter Zeiselberg. Uiteraard is deze wijn wel wat doffer in het wijnglas maar je weet in elk geval zeker dat er niets ‘dierlijks’ aan je wijntje is toegevoegd