Hoe snel is snel internet?

Hoe snel is snel internet?

Door Jimmy

Sta je er wel eens bij stil wat je allemaal via het internet doet? Radioprogramma’s beluisteren, televisieprogramma’s bekijken, videobellen, games spelen, je bankzaken regelen, grote bestanden met elkaar delen, het zijn allemaal processen die verlopen via het internet. En dat vereist dus een behoorlijke snelheid van de verbinding. Maar hoe snel is snel internet eigenlijk precies?

Meer dan 200.000 keer zo snel

Ben je pakweg veertig jaar of ouder? Dan herinner jij je waarschijnlijk nog goed hoe je soms een half uur zat te wachten, voordat je een simpel bestandje gedownload had. Een hele speelfilm downloaden? Het was in de jaren negentig vrijwel onbegonnen werk. Zoiets duurde weken, terwijl het nu in een handomdraai gebeurd is. Om je een beetje een idee te geven, via de kabel kun je tegenwoordig een snelheid van 500 Mb per seconde realiseren. Dat is meer dan 200.000 keer sneller dan de snelheid die we in de jaren negentig konden bereiken. Toen moesten we het doen met een schamele 2,4 Kbps.

Snel, sneller, snelst

Een snelheid van 500 Mb per seconde is inmiddels al niet meer de snelste optie voor internet via de kabel. Er zijn ook al locaties waar het dubbele daarvan haalbaar is. Op de website internetvergelijken.nl kun je controleren wat de verwachte internetsnelheid op jouw adres is. Nog niet voor elk adres is namelijk het netwerk al geschikt voor deze ongekend hoge snelheden. Maar het kan altijd nog sneller. Met de nieuwe glasvezelnetwerken zullen naar verwachting uiteindelijk snelheden tot zelfs 10 Gbit per seconde worden behaald. Of in de toekomst nog hogere snelheden haalbaar zijn, zal moeten blijken.

Hoeveel heb je nodig

De vraag is natuurlijk of dergelijke snelheden ook echt nodig zijn. Toch zul je er verbaasd van staan hoe snel dingen gewoon worden, als je ze eenmaal gebruikt. In de jaren negentig kochten we een computer met een vaste schijf van 250 Mb en dachten we dat we die nooit vol zouden krijgen. Tegenwoordig kan één enkel geluidsbestand al groter zijn dan dat. Tegenwoordig zien we dat veel mensen hun tv-abonnement opzeggen en volledig overschakelen op televisie kijken via het internet. Dat vergt natuurlijk wel het nodige van je verbinding. Wil je tegelijkertijd ook nog grote bestanden kunnen downloaden en intussen videobellen met je vrienden? Dan is het echt wel een goed idee om ervoor te zorgen dat je daarvoor  een voldoende snelle verbinding hebt.